Google Μετάφραση

Ασφαλιστική αντιμετώπιση υπηκόων τρίτων χωρών στις περιπτώσεις αιτήματος ανανέωσης άδειας διαμονής ( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΑΕΕ Αριθ.100/9.10.2009)

Ασφαλιστική αντιμετώπιση υπηκόων τρίτων χωρών στις περιπτώσεις αιτήματος ανανέωσης άδειας διαμονής 

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση των υπηκόων τρίτων χωρών στις περιπτώσεις απόρριψης αιτήματος ανανέωσης άδειας διαμονής, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το αριθμ. πρ. Φ80000/21109/1114/15.9.2009 έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μια από τις βασικότερες αρχές του ασφαλιστικού  δικαίου είναι η υποχρεωτικότητα και η καθολικότητα της ασφάλισης. Η άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στην Ελλάδα συνεπάγεται για τον εργαζόμενο, συνταξιούχο ή τον απασχολούμενο, την υποχρεωτική ασφάλισή του στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, ανεξάρτητα από τη θέλησή του, την ηλικία του, την ιδιότητα του, το ύψος του εισοδήματος του και χωρίς να εξετάζεται εκ των προτέρων εάν ο ασφαλισμένος θα δικαιωθεί τελικά σύνταξης.

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα ηλικίας άνω των 18 ετών, αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, που ασκούν τη δραστηριότητα του επαγγελματία βιοτέχνη, εμπόρου και αυτοκινητιστή στην Ελλάδα, η λήξη δε της ασφαλιστικής σχέσης του ασφαλισμένου με τον Οργανισμό, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΠΔ 258/05 (Καταστατικό του ΟΑΕΕ ), επέρχεται με την οριστική διακοπή του υπαγόμενου στην ασφάλιση του Οργανισμού επαγγέλματος.

Επομένως, εφόσον δεν έχει γίνει διακοπή του επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αποδεδειγμένα τα ανωτέρω πρόσωπα συνεχίζουν την άσκηση του επαγγέλματος, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές ακόμη και για το διάστημα μετά τη λήξη της νόμιμης άδειας διαμονής, αφού εξακολουθούν και υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Κατά συνέπεια οι Υπηρεσίες του Οργανισμού μπορούν να ρυθμίζουν και οφείλουν να εισπράττουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις οφειλές των εν λόγω ασφαλισμένων.

Της παρούσης να λάβουν γνώση ενυπόγραφα οι υπάλληλοι της μονάδας σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Counter